Lamina diş, bir diğer tanımıyla porselen kaplama, bireylerin dişlerinde meydana gelen deformasyon, kırılma gibi sebeplerden doğan estetik bozuklukları gidermek adına yapılır. Kişiye özel diş ölçüleri alınarak oldukça hassas bir klinik çalışma sonucu tasarımı yapılan lamina kaplamalar, dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılmak suretiyle kullanıma hazır hale getirilir. Lamina diş kaplama tekniğinin en önemli özelliği, dişlerde herhangi bir aşındırma yapılmadan istenilen uyum ve mükemmeliyetin elde edilmesidir. Yaprak kadar ince ve saydam bir görünüme sahip olan laminalar, yapıştırıldıkları dişlerin doğal görünümüyle birebir uyum sağlayarak adeta görünmez olurlar.
Oldukça ince olmalarına rağmen, diş minelerine yapıştırıldıklarında bazınca, çekme ve itme gibi kuvvetlere karşı yüksek dayanıklılık gösterirler. Kolaylıkla kırılmayan lamine dişler, ağız ve diş bakımının düzenli ve sürekli yapılması halinde bir ömür boyu sorunsuz bir şekilde kullanılabilirler. Diş dokusunu kaybetmeden yapılabilme avantajının yanı sıra, lamina uygulanan dişlerde kaybedilen doku yeniden kazanılır.
Lamina Diş Yapılmasını Gerektiren Durumlar
Diş sorunları yaşayan her yaştan kadın-erkek bireye uygulanabilen lamina diş kaplamaları, özellikle diş yapılarındaki sorunlar sebebiyle estetik kaygı yaşayan bireylerin tercih ettiği bir yöntemdir. Birçok farklı sebebe dayalı olarak yapılabilen lamina diş kaplamaları,
Kırılmış veya aşınmış dişlerin restore edilmesi,
Ayrık dişlerdeki aralıkların kapatılması,
Beyazlatma yöntemleri yeterli olmayan sararmış ve koyulaşmış dişlerin revize edilmesi,
Dişlerdeki şekil bozukluklarının düzeltilmesi,
Eskimiş ve sararmış dolguların yenilenmesi,
Eğrilmiş ve çapraşıklaşmış dişlerin düzeltilmesi,
Diş yapılarındaki kalıtsal bozuklukların onarılması gibi sebepler, lamina diş kaplaması yaptırmayı gerekli kılan sorunlardır.